مقالات

خانه >> کوپلر چیست؟
کوپلر چیست؟

در سال‌های متمادی استفاده از وصله‌های مکانیکی به منظور اتصال و یکپارچگی میلگردهای تقویت کننده سازه‌های بتنی راهکار بسیار خوبی برای افزایش استحکام سازه و کاهش استفاده از میلگردهای بلند به کار رفته است. انواع کوپلرهای میلگرد از اواسط قرن بیستم میلادی مورد استفاده قرار گرفت با پژوهش‌ها و آزمایش‌هایی که در روی کاربرد کوپلرها و تاثیرگذاری آنها بر استحکام سازه صورت گرفت، به تدریج تولید و استفاده از آنها در پروژه‌های ساخت و ساز و عمرانی عمومیت یافت و به کشورهای مختلف انتقال پیدا کرد. مهندسان و پیمانکاران پروژه‌های در حال ساخت با توجه به مزایای استفاده از انواع کوپلرها برای سرعت بخشیدن به پروژه‌های ساختمانی، افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه‌های تمام شده ساخت، استفاده از کوپلرهای میلگرد را در دستور کار خود قرار می‌دهند. کوپلرهای میلگرد که به عنوان وصله‌ها یا اتصالات مکانیکی نیز شناخته می‌شوند به ویژه برای میلگردهای با قطر بزرگ خصوصاً در پروژه‌های عظیم ساخت و ساز مانند ساختمان‌های مرتفع و آسمان خراش‌ها استفاده می‌شوند و برای پیمانکاران مقرون به صرفه می‌باشند.

کوپلر میلگرد در تمامی زمینه‌های ساختمانی از جمله پروژه‌ها و مجتمع‌های مسکونی، ساخت پل‌ها، سدهای بزرگ، برج‌های سر به فلک کشیده، بیمارستان‌ها و هتل‌های وسیع کاربرد زیادی پیدا کرده است. از آنجایی که مهندسان در پروژه‌های بزرگ به دنبال بهبود روش‌های اتصال و یکپارچگی میلگردها هستند تا عمر مفید سازه‌ها و مقاومت سازه‌های بتنی را افزایش دهند، اتصال میلگردها با استفاده از کوپلر به عنوان یک راهکار نوین توانسته پاسخ درخور و شایسته‌ای به مهندسان و پیمانکاران پروژه‌های بزرگ ارائه دهد. برای آنکه در مورد ویژگی‌ها و مزیت‌های استفاده از کوپلر در سازه‌های بتنی و پروژه‌های ساخت و ساز، اطلاعات بیشتری را کسب کنید می‌توانید در این نوشتار با ما همراه شوید.

مروری بر روش‌های قدیمی و سنتی

در دهه‌های گذشته به منظور ایجاد استحکام و مقاومت در پروژه‌های عمرانی و ساختمانی از روش‌های سنتی و قدیمی برای اتصال میلگردها استفاده می‌کردند. از جمله این روش‌های قدیمی روش‌های اورلپ و اتصال جوش بودند که به دلیل مقرون به صرفه بودن و اجرای ساده و غیر تخصصی برای سال‌های طولانی در پروژه‌های ساخت و ساز مورد استفاده قرار می‌گرفتند.

البته هم اکنون نیز در ساخت و ساز ساختمان‌های کوچک و شخصی‌ساز نیز این روش‌ها مرسوم است و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اتصال اورلپ یا وصله پوششی

در سیستم اتصال اورلپ یا وصله پوششی، میلگردها را به وسیله سیم‌های مفتولی به یکدیگر متصل می‌کنند. هرچند که ممکن است این روش به سادگی اجرا شود و در میلگردهای با سایز کوچک هزینه کمتری را در بر بگیرد، ولی در مجموع موجب هدر رفت میلگرد بیشتر می‌شود. اتصال پوششی یا اتصال اورلپ به مقاومت بتن متکی است و در نقاطی که میلگردها یا آرماتورها به روش وصله پوششی یا اورلپ به یکدیگر متصل شده‌اند، شاهد کاهش مقاومت سازه خواهیم بود که این یکی از معایب استفاده از این روش سنتی می‌باشد.

سیستم اتصال جوش

در روش سیستم اتصال جوش میلگردها با استفاده از فرایند جوشکاری به یکدیگر اتصال پیدا می‌کنند. در این روش شاهد اتصال مستحکمی بین آرماتورها و میلگردها خواهیم بود به گونه ای که این اتصالات جوشی، قدرت بیشتر آرماتورهای متصل شده و مقاومت بالاتر در برابر بارهای سنگین را به دنبال خواهد داشت. اتصالات جوشی در میلگردهای با قطرهای بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرند و در شرایط دمایی متفاوت مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهند. اما یکی از نکاتی که باید در این نوع اتصال میلگردها به آن توجه کنید داشتن مهارت زیاد در زمینه جوشکاری و اتصال میلگردهاست. همچنین روش اتصالات جوشی را می‌توان تنها برای میلگردهایی که درصد کربن کمتر از ۵۱ درصد دارند، مورد استفاده قرار داد. این موضوعات علاوه بر تخصصی کردن اتصالات جوشی باعث محدودیت در پروژه‌های ساخت و ساز خصوصاً پروژه‌های بزرگ عمرانی شده و افزایش هزینه ساخت و ساز را به دنبال دارد.

کوپلر چیست؟

کوپلر میلگرد در دهه‌های اخیر به عنوان یک روش نوین و تاثیرگذار در اتصال میلگردها به روش مکانیکی در سازه‌های بتنی، خود را مطرح نموده است.

برای اتصال دو میلگرد به یکدیگر در روش اتصال وصله مکانیکی توسط کوپلر، در ابتدا سر میلگردها را رزوه می‌کنند تا درون کوپلر به صورت مکانیکی بسته شده و استحکام پیدا کنند. مزیت بزرگی که اتصالات مکانیکی دارند عدم نیاز به تخصص ویژه و نیروی کار بسیار ماهر است و به صورت عمومی توسط نیروی کار معمولی قابل انجام است. همین امر بر روی کاهش هزینه‌ها و افزایش سرعت کار در پروژه‌های بزرگ تاثیر شگرفی می‌گذارد. جنس کوپلر از آلیاژ‌های فولادی است که مقاومت بسیار بالایی داشته و استحکام فوق العاده ای از خود نشان می‌دهند. زمانی که می‌خواهند دو آرماتور با اندازه متفاوت را به یکدیگر متصل کنند، استفاده از کوپلرها می‌تواند این امر را تسهیل کرده و ساختار یکپارچه به آرماتورها ببخشند. اتصالات مکانیکی به وسیله کوپلر به مراتب از اتصالات اورلپ استحکام و مقاومت بالاتری را ارائه می‌دهد. نکته جالب توجه دیگر استفاده از اتصالات مکانیکی در نقاط مختلف یک سازه است که محدودیتی را در این زمینه برای پیمانکاران ایجاد نمی‌کند. از کوپلر می‌توان به جای خم آرماتور نیز استفاده کرد که این امر، کاهش استفاده از میلگرد را به دنبال دارد.  به طور کلی می‌توان گفت استفاده از کوپلر میلگرد در سازه‌های بتنی مرتفع و عظیم که در آنها به تعداد زیادی از میلگرد ها با سایزهای متفاوت مورد نیاز است، کاربرد منحصر به فردی پیدا می‌کند می‌تواند ساختار یکپارچه در بین آرماتورها ایجاد کرده و با افزایش استحکام سازه‌های بتنی، خطرات ناشی از ایجاد تنش و فشار وارده بر روی سازه در اثر زلزله را کاهش داده و با افزودن مقاومت ساختمان، احتمال خرابی ساختمان را کاهش دهد.

 

متریال ساخت کوپلر و الزامات اتصالات آن

معمولاً کوپلر از آلیاژ فولادی بسیار مستحکم و سخت همانند فولاد آلیاژ CK45 ساخته می‌شود تا قدرت و مقاومت بالایی را به میلگردهای متصل شده توسط کوپلر اعطا نماید. به منظور نحوه اتصال مکانیکی صحیح آرماتورها توسط کوپلر و روش بهینه وصله‌های مکانیکی، آیین نامه‌های مختلف ساخت و ساز و الزامات فنی و مهندسی در خصوص اتصالات مکانیکی نحوه رزوه کوپلر و میلگرد و نکات مهم قابل استفاده در پروژه‌های عمرانی، مهندسان و پیمانکاران را ه طور کامل راهنمایی می‌کنند تا بتوانند به صورت بهینه از کوپلرها استفاده نموده جنبه‌های ایمنی این گونه اتصالات مکانیکی را به طور کامل رعایت کنند. با رعایت کامل موارد آیین نامه استفاده از کوپلر در ساخت و ساز می‌توان یک اتصال بهینه و یکپارچه را در آرماتورها ایجاد کرد و مقاومت و استحکام سازه های بتنی را به نحو چشمگیری افزایش داد.

 

نحوه انتقال بار توسط کوپلر میلگرد

درگذشته شاهد بودیم که اتصال سنتی اورلپ بر روی پیوند و هماهنگی بین آرماتورها و بتن مرتبط بود و بیشتر بر روی استحکام بتن در سازه تکیه داشت. ولی در اتصالات مکانیکی به وسیله کوپلر به گونه‌ای عمل شده است که انتقال بار تنها بر اتصال آرماتورها توسط رزوه به کوپلر متکی است و انتقال بار توسط کوپلر بین میلگردها انتقال پیدا می‌کند. استفاده از کوپلر در سازه‌های بتنی موجب می‌شود تا انتقال بار بین آرماتورها مستقل از بتن انجام شده و یکپارچگی و پیوستگی بهینه‌تری بین میلگردها اتفاق بیفتد. بنابراین این اتصال یکپارچه توسط کوپلر بین آرماتورها موجب می‌شود تا اگر بخشی از بتن به هر دلیلی تخریب شود یا کیفیت لازم بتن ریزی در اطراف اتصال آرماتورها به خوبی رعایت نشده باشد احتمال از هم گسیختن و تخریب میلگردها در نقاطی که به روش اتصال مکانیکی به یکدیگر متصل شده‌اند، منتفی می‌شود و همین امر مقاومت و استحکام بنا را تضمین می‌کند.

 

مزیت‌های استفاده از کوپلر در سازه‌های بتنی

استفاده از اتصالات مکانیکی در سازه‌های بتنی مزیت‌هایی را برای پیمانکاران و مهندسان این گونه پروژه‌ها ایجاد کرده است که در ادامه این نوشتار به آنها اشاره می‌کنیم:

افزایش سرعت ساخت و ساز و پروژه‌های ساختمانی بزرگ

پروژه‌های ساختمانی بزرگ خصوصا در پروژه‌هایی که توسط ارگان‌ها و نهادهای دولتی به پیمانکاران واگذار می‌شود، دارای زمان مشخصی برای اجرای آن و بهره‌برداری از پروژه عمرانی می‌باشد. غالباً زمان پیشرفت پروژه و زمان بهره‌برداری از آن برای نهادهای دولتی بسیار حائز اهمیت است از این رو در خصوص زمانبندی پروژه سخت‌گیری اعمال کرده و معمولاً هزینه‌های سنگینی را به عنوان جریمه تاخیر در اجرای پروژه اعمال می‌کنند. مهندسان و پیمانکاران این گونه پروژه‌ها همواره به دنبال روش‌ها و برنامه‌ریزی‌های مدونی هستند تا سرعت اجرای پروژه را بدون آنکه در کیفیت نهایی پروژه تغییری ایجاد شود بالا ببرند. استفاده از وصله‌های مکانیکی و کوپلرهای میلگرد با توجه به آنکه نیازی به نیروی متخصص ویژه ندارد و به راحتی قابل انجام است، می‌تواند به عنوان راهکاری موثر برای افزایش سرعت اجرای پروژه‌های عمرانی بزرگ در نظر گرفته شود.

کاهش هزینه اتصالات مکانیکی نسبت به اتصالات پوششی

معمولاً در آیین نامه اتصالات پوششی یا اورلپ، طول اورلپ تعیین شده در حدود ۵۰ تا ۶۰ برابر قطر میلگرد در نظر گرفته می‌شود. این معیار خصوصاً در سازه‌های بزرگ و ساخت و سازهای سنگین که به میلگردهای با سایز بزرگتر مورد نیاز است، منجر به افزایش چشمگیر استفاده از میلگرد می‌شود. این موضوع باعث افزایش هزینه تمام شده سازه‌های بزرگ بتنی می‌شود. در این گونه پروژه‌های بزرگ عمرانی و ساخت و ساز، استفاده از کوپلر و اتصالات مکانیکی منجر به کاهش حجم استفاده از میلگرد و در نتیجه کاهش هزینه تمام شده سازه می گردد.

عدم نیاز به نیروی کار متخصص و حرفه‌ای

برای اجرای رزوه بر روی میلگردها و بستن آرماتورها توسط کوپلر نیاز به نیروی کار حرفه‌ای و متخصص خاصی نیست و همین امر یک مزیت بزرگ برای پروژه‌های ساختمانی و سازه‌های عظیم محسوب می‌گردد. یک نیروی کار معمولی با آموزش ساده، کوپلرها را به آسانی بر روی رزوه ایجاد شده در سر میلگرد می‌بندد و میلگرد دوم را نیز به همین ترتیب در داخل کوپلر با نیروی چرخشی متصل می‌کند. تنها وسیله‌ای که یک کارگر برای اتصال مکانیکی نیاز دارد استفاده از آچار کوپلر است تا آرماتورها را درون کوپلر به خوبی محکم نماید.

 

کیفیت یکنواخت کوپلر و یکپارچگی آرماتورها

کوپلرهای میلگرد در کارخانه‌های تولیدی به صورت پیش ساخته و با کیفیت و استحکام از پیش تعیین شده تولید می‌شوند بنابراین دارای کیفیت مشخص و یکنواختی می باشند. این اتصالات مکانیکی موجب ایجاد یک اتصال یکپارچه و یکنواخت در بین آرماتورها شده و عملکرد یکنواخت و یکپارچه‌ای در سازه های بتنی در هنگام اعمال فشار و نیروی کششی خصوصا در محل اتصال آرماتورها ایجاد می‌کند. این کیفیت یکنواخت و یکپارچگی بین آرماتورها در تمامی نقاط سازه بتنی باعث می‌شود تا مقاومت ساختمان در برابر زلزله و سایر فشارهای ایجاد شده بالا رود.

کاهش ضایعات و هدر رفت میلگردها

استفاده از اتصالات مکانیکی و کوپلرها در سازه‌های بتنی موجب می‌شود تا اتصالات پوششی و روش اتصال اورلپ حذف شده و در مصرف میلگرد صرفه‌جویی به عمل بیاید. همچنین با استفاده از کوپلرها می‌توان میلگردهای کوتاه را به یکدیگر متصل نموده و یک میلگرد یکپارچه بلند با عملکرد واحد ایجاد نمود و به این ترتیب از ضایعات میلگرد نیز در ساخت و سازها جلوگیری به عمل آورد.

استحکام بالا و پایداری فوق العاده اتصالات مکانیکی

با بهره‌گیری از کوپلرها برای اتصال بین آرماتورها شاهد اتصالات دقیق‌تر و استحکام بیشتر در سازه‌های بتنی خواهیم بود. در اتصالات پوششی به دلیل متکی بودن استحکام این گونه اتصالات به بتن ریزی اطراف اتصال، شاهد بودیم که در صورت صدمه دیدن سازه های بتنی و تخریب بتن‌ها در اثر سوانح طبیعی، اتصالات پوششی نیز از بین رفته و از خود مقاومتی نشان نمی‌دهند. در حالی که اتصالات مکانیکی به بتن اطراف خود متکی نیست و در اثر آسیب دیدن بتن، استحکام و پایداری خود را حفظ می‌کنند. وصله‌های مکانیکی قادر به تحمل بارهای استاتیکی و دینامیکی بالا بوده و در مقابل بارهای فشاری، لرزشی، کششی و برشی مقاومت خوبی از خود نشان داده‌اند. همچنین اتصالات مکانیکی ناشی از کوپلرها در برابر سایر عوامل محیطی مانند رطوبت حرارت و اثرات جوی نیز مقاومت بالایی دارند و می‌توانند به افزایش طول عمر سازه کمک شایانی کنند.

کاهش وزن سازه‌های بتنی

استفاده از کوپلرها برای اتصال آرماتورها منجر به کاهش استفاده از میلگردها شده و در نتیجه سطح مقاطع بتنی را نیز با کاهش مواجه می‌کند. این امر در سازه‌های بزرگ و پروژه‌های عظیم می‌تواند منجر به کاهش چشمگیر وزن سازه‌های بتنی شود.

 

ایجاد بتن‌ریزی بهینه و طراحی مناسب‌تر مقاطع بتنی

اتصالات مکانیکی موجب می‌شوند تا آرماتورها در یک آرایش منظم قرار گرفته و میلگردها در امتداد یکدیگر قرار بگیرند. این امر علاوه بر انتقال نیرو به صورت مستقیم بین آرماتورها، موجب می‌شود تا فضای مناسبی برای بتن‌ریزی مطلوب‌تر ایجاد شده و با کاهش تراکم آرماتورها امکان طراحی بهینه برای مقاطع بتنی ایجاد شود.

کاهش نیروی انسانی و افزایش اطمینان پروژه های حساس

اتصالات مکانیکی منجر به افزایش سرعت نصب آرماتورها و ‌بتن ریزی سازه‌ها می‌شود و کاهش نیروی انسانی در نصب و اتصال آرماتورها را به دنبال خواهد داشت. کاهش نقش نیروی انسانی در اتصال آرماتورها و استحکام و کیفیت بالای کوپلرها خصوصاً در پروژه‌های حساس مانند سدسازی، ساخت پل‌های بزرگ، نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌ها اطمینان خاطر بیشتری در عملکرد اتصالات خصوصا در این پروژه‌های حساس را ارائه می‌دهد. همچنین در این پروژه‌های حساس می‌توان از کوپلرها در مقاطعی که استفاده از اتصالات پوششی در آن غیر ممکن است، آرماتورها را با اطمینان بیشتری به یکدیگر متصل نموده و مقاومت و استحکام نهایی را بهینه ساخت.

کاهش هزینه تمام شده سازه‌های بتنی

همانطور که اشاره شد استفاده از کوپلرها از ضایعات میلگردها جلوگیری نموده و همچنین منجر به کاهش حجم میلگردهای مصرفی در آرماتوربندی می‌شود. این مقیاس خصوصاً در وصله آرماتورهای با قطر بالا در سازه‌های بتنی بزرگ و سنگین بیشتر خود را نشان می‌دهد. در حالی که در وصله پوششی برای در امتداد هم قرار گرفتن آرماتورها نیاز به خم کاری و ایجاد فرم در بین میلگردهاست، اتصالات مکانیکی ایجاد فرم و خم کاری میلگردها را منتفی نموده و به راحتی با استفاده از رزوه میلگردها را در امتداد هم قرار می‌دهد. از آنجایی که نسبت وزن اتصال مکانیکی به اتصال پوششی ۶ به ۱۰۰ می‌باشد، استفاده از کوپلرها کاهش هزینه محسوسی را در سازه‌های بتنی بزرگ به دنبال خواهد داشت. با اتصالات مکانیکی می‌توانید هزینه تمام شده پروژه‌های عظیم ساختمانی را کاهش دهید.

کاربردهای کوپلر

کوپلر میلگرد دارای کاربردهای متنوع و وسیعی است که به بخشی از آنها اشاره می‌کنیم.

کاهش ابعاد ستون‌های بتنی

در اتصالات پوششی تراکم میلگردها در نقاط اتصال زیاد بود و طراحان مجبور بودند برای رعایت نسبت بتن به حجم میلگرد، سطح مقطع ستون‌ها را افزایش دهند. ولی کاربرد کوپلر ر اتصال میلگردها موجب می‌شود تا از حجم میلگردهای مصرفی کاسته شده و ابعاد ستون‌های بتن آرمه به همین نسبت کاهش یابد.

 

استفاده در سازه‌های بزرگ و عظیم

در پروژه‌های ساخت و ساز عظیم همانند ستون‌های مرتفع، برج‌ها، مجتمع‌های بزرگ مسکونی وسایل پروژه‌های بزرگ عمرانی می‌بایست از میلگردهای با قطر بیشتر خصوصاً در طبقات پایینی استفاده شده و برای اتصال آرماتورها به روش اورلپ، حجم بالایی از میلگرد مصرف شود. با استفاده از کوپلر میلگرد در این گونه پروژه‌های ساختمانی بزرگ به دلیل استحکام و قابلیت تحمل بارهای سنگین و فشار بالا، اتصالات مکانیکی می‌تواند به عنوان روشی بهینه‌ برای سازه‌های بزرگ مطرح شود.

کاربرد در سدسازی

از کوپلر میلگرد علاوه بر پروژه‌های ساختمانی و مسکونی در پروژه‌های زیرساختی همانند سدسازی نیز استفاده زیادی می‌شود. کوپلر میلگرد به دلیل مقاومت بالایی که در برابر فشار و بارهای سنگین و شرایط محیطی سخت از خود نشان می‌دهد به عنوان یکی از اتصالات اصلی برای اتصال آرماتورها و میلگردها در سازه‌های سدسازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. استفاده از کوپلر در سدسازی باعث تقویت سازه و استحکام و مقاومت بیشتر سازه‌های سد می‌گردد.

استفاده کوپلر در ساخت تونل‌ها

استفاده از کوپلر در پروژه‌های زیر ساخت شهری همانند تونل سازی خصوصا در کلان شهرها اهمیت بسیار زیادی دارد. با توجه به اینکه تونل‌ها باید به گونه‌ای ساخته شوند تا دارای مقاومت بسیار خوبی در برابر ارتعاشات لرزه ای باشند، استفاده از کوپلر می‌تواند مقاومت تونل‌ها را به منظور تحمل بار ناشی از این ارتعاشات افزایش دهد. کاربرد کوپلر به عنوان یکی از راهکارهای موثر برای افزایش مقاومت تونل‌های با طول و عمق زیاد مورد توجه قرار گرفته و باعث می‌شود تا تونل‌ها عمر طولانی و دوام بالایی داشته باشند. جالب است بدانید که از کوپلر در خطوط مترو تهران نیز استفاده شده است.

استفاده از کوپلر در سازه‌های بسیار مهم

برخی از سازه‌ها باید دارای مقاومت و استحکام ویژه‌ای باشند تا در صورت وقوع زلزله از تخریب مصون مانده و بتوانند به زلزله زدگان خدمات رسانی کنند. بیمارستان‌ها، مراکز آتش نشانی و درمانگاه‌ها از جمله این سازه‌های مهم هستند. استفاده از کوپلر میلگرد در این سازه‌ها موجب می‌شود تا مقاومت در برابر بارهای لرزه‌ای افزایش چشمگیری پیدا کرده و از خطر تخریب مصون بمانند.

استفاده کوپلر در دیوارهای دیافراگمی

از آنجایی که دیوارهای دیافراگمی دارای ارتفاع بسیار زیادی هستند که گاه به ۴۰ متر نیز می‌رسند. به جهت افزایش استحکام و دوام دیوارهای دیافراگمی از کوپلر در این گونه سازه‌ها خصوصاً در اتصالات میلگردها در زیرسازی فونداسیون و سقف استفاده می‌شود.

استفاده از کوپلر در صنایع پتروشیمی

در برخی از صنایع مهم و حساس مانند پالایشگاه‌ها، صنایع پتروشیمی و صنایع نفت و گاز استحکام سازه‌های بتنی از اهمیت زیادی برخوردار هستند. در سازه‌های این گونه صنایع از اتصالات مکانیکی و کوپلر استفاده می‌شود تا مقاومت و استحکام سازه‌ها افزایش پیدا کنند.

انواع مختلف کوپلر

کوپلرها بر اساس نوع کاربردی که در سازه‌های مختلف و ساخت و سازها دارند و با توجه به استفاده در نقاط مختلف سازه، دارای انواع متنوعی می‌باشند. از جمله این کوپلرها می‌توان به کوپلرهای استاندارد یا راستگرد، کوپلرهای انتهایی، کوپلرهای پیچی قفل شونده، کوپلرهای گروتی، کوپلرهای پرسی، کوپلرهای تبدیلی، کوپلرهای جوشی، کوپلرهای چپ و راست، کوپلرهای موقعیت و کوپلرهای فشاری اشاره کرد. در ادامه توضیحاتی در خصوص انواع مختلف کوپلر ارائه می‌دهیم.

کوپلر استاندارد

کوپلر استاندارد

کوپلر استاندارد

یکی از پرکاربردترین و رایج‌ترین انواع کوپلرها که در تمام نقاط سازه‌ها قابل بهره‌برداری می‌باشد کوپلر استاندارد است. از آنجایی که رزوه کوپلر استاندارد راستگرد می‌باشد به عنوان کوپلر رزوه راستگرد یا وصله راستگرد نیز شناخته می‌شود. کوپلر راستگرد ۲ میلگرد با قطر یکسان را به یکدیگر متصل می‌سازد. تنها نکته‌ای که وجود دارد آن است که یکی از میلگردها باید امکان چرخش درون کوپلر را داشته باشد. در کوپلر استاندارد به نسبت طول کوپلر، نصف این مقدار بر روی میلگرد رزوه شده و بایستی دو آرماتور تا آخرین دندانه رزوه خود، درون کوپلر محکم شوند. برای محکم کردن آرماتو درون کوپلر استاندارد از آچار کوپلر استفاده می‌شود. کوپلر استاندارد برای میلگردهای با سایز ۱۶ الی ۵۰ تولید می‌شوند ولی اگر میلگردهای با سایز متفاوتی نیز نیاز به کوپلر داشته باشند، کوپلر با سایز دیگری به صورت سفارشی قابل تولید است. کوپلر استاندارد موجب می‌شود تا انتقال نیرو به صورت مستقیم بین آرماتورها صورت بگیرد و یکپارچگی قابل توجهی اتفاق بیفتد. همچنین با استفاده از کوپلر استاندارد سرعت اجرای پروژه افزایش پیدا می‌کند. در مجموع کوپلر استاندارد با حذف ضایعات و پرتی میلگردها و کاهش مصرف بتن و همچنین حذف روان کننده‌ها موجب صرفه‌جویی اقتصادی در سازه‌های بتنی شده و کیفیت این گونه سازه‌ها را ارتقاء می‌بخشد.

کوپلر انتهایی

کوپلر انتهایی

کوپلر انتهایی نوعی از اتصالات مکانیکی است که به عنوان جایگزین خم انتهای آرماتورها مورد استفاده قرار گرفته و در تمام بخش‌های سازه قابل بهره‌برداری است. استفاده از کوپلر انتهایی موجب می‌شود تا خصوصاً در محل اتصال تیر به ستون با کاهش تراکم آرماتور مواجه شده و علاوه بر کاهش مصرف میلگرد شاهد افزایش استحکام و ایمنی سازه بتنی باشیم. کوپلر انتهایی با رزوه راستگرد تولید شده و انتهای کوپلر به صورت ۶ ضلعی ساخته می‌شود تا با هر نوع آچاری بتوان آن را به راحتی بر روی میلگرد رزوه شده بست. از کوپلرهای انتهایی علاوه بر پروژه‌های مجتمع‌های مسکونی، در پروژه‌های عمرانی مهم همچون برج‌ها، هتل‌ها، بیمارستان‌ها و پل‌ها استفاده می‌شود.

کوپلر پیچی قفل شونده

کوپلر پیچی قفل شونده

یکی از راه‌های ادامه دادن میلگرد با طول کوتاه استفاده از کوپلر پیچی قفل شونده است. از این نوع کوپلر در مواقعی استفاده می‌شود که طول آرماتور در حدود ۲۰ سانتی‌متر است و با استفاده از کوپلر پیچ قفل شونده می‌توان این گونه میلگردها را به صورت کاملاً یکپارچه درآورد. از کوپلر پیچی قفل شونده برای ادامه دادن میلگردهای انتظار کوتاه و همچنین تعمیر و مقاوم سازی سازه‌های بتنی استفاده می‌شود. از این نوع کوپلرها در تیرها و ستون‌های سازه های بتنی، شمع‌ها، سازه‌های بتنی پیش ساخته و همچنین ساخت پل‌ها استفاده می‌شود. از آنجایی که به منظور اتصال میلگردها توسط کوپلر پیچی قفل شونده تنها به یک آچار استاندارد نیاز است، هر کارگری با توانایی معمولی قادر به انجام آن است و نیاز به مهارت خاصی ندارد.

کوپلر گروتی

کوپلر گروتی

کوپلر گروتی یکی از کوپلرهای پر استفاده و ایده‌آل ای اتصالات مکانیکی در سازه‌های پیش ساخته می‌باشد. این کوپلر به نحوی ساخته شده که از یک طرف دارای رزوه است و در طرف دیگر دارای محفظه‌ای برای ریختن بتن گروت می باشد. در این نوع اتصال نیرو از میلگرد به بتن و از بتن به میلگرد انتقال می‌یابد. با استفاده از کوپلر گروتی در قطعات پیش ساخته مانند تیرها، ستون‌ها یا دیوارهای پروژه‌های ساختمانی و ساخت و ساز می‌توان به راحتی پیش رفت. از میلگردهای گروتی علاوه بر قطعات پیش ساخته برای ادامه دادن آرماتورهایی که طول آنها از طول مهاری کمتر می باشد نیز کاربرد دارد.

کوپلر پرسی

کوپلر پرسی

در هنگامی که به دلیل خطای صورت گرفته، بخشی از میلگرد انتظار که خارج از آرماتور قرار گرفته و رزوه نشده باشد و همچنین فضای کافی برای اتصال پوششی یا اتصال اورلپ نیز وجود نداشته باشد، در این هنگام برای اتصال آرماتورها از کوپلر پرسی استفاده می شود. کوپلر پرسی دارای رزوه نمی باشد و به شیوه مکانیکی و با پرس شدن امکان اتصال میلگردها با استحکام و مقاومت بالا را فراهم می سازد. برای این منظور به حداقل 30 سانتی متر بیرون زدگی میلگرد انتظار مورد نیاز است و باید فضای کافی برای برای قرار رگفتن دستگاه کوپلر پرسی در پیرامون اتصال وجود داشته باشد. کوپلر پرسی به شکل یک لوله بدون رزوه است که دو میلگرد را به صورت نوک به نوک در بر گرفته و پوشش می دهد و سپس به وسیله دستگاه پرس هیدرولیکی، پرس می شود.

کوپلر تبدیلی

کوپلر تبدیل

کوپلر تبدیل یا وصله مکانیکی تبدیل از دو طرف دارای سایزهای متفاوت بوده و امکان اتصال آرماتورها با قطرهای متفاوت را فراهم می کند. قطر سوراخ در کوپلر تبدیل در هر طرف متفاوت است و معمولا با اختلاف یک سایز در دو طرف تولید می شود ولی بنا به سفارش طراحان و پیمانکاران تولید آن با قطرهای متفاوت نیز امکان پذیر است. وصله مکانیکی تبدیل در ابتدا به میلگردی که دارای قطر بزرگ تری است بسته و محکم شده و سپس میلگرد با قطر کوچک تر را به آن متصل نموده و یکپارچه می سازد. کوپلر تبدیل برای میلگردهای سایز 16 تا 50 تولید می شود.

کوپلر جوشی

 

کوپلر جوشی آرماتور و سازه

کوپلر جوشی سازه امکان اتصال آرماتور به سازه فلزی را به وسیله جوش کاری فراهم ساخته و نیاز به پیش گرمایش ندارد و به راحتی قابل جوشکاری بوده و با فرآیند جوشکاری آرماتور را به سازه متصل می سازد. کوپلر جوش آرماتور نیز قابلیت جوشکاری مستقیم بر روی آرماتور را دارد و در  مواردی که آرماتور انتظار بسیار کوتاه باشد، می تواند جایگزین کوپلر پیچی شده و با جوشکاری بر روی در آرماتور، آن ها را به یکدیگر متصل کند. کوپلر جوشی آماتور و سازه، از کوپلر جوشی مقرون به صرفه تر می باشد.

کوپلر چپ و راست

کوپلر چپ و راست

در هنگامی که هیچکدام از دو آرماتوری که باید به یکدیگر متصل شوند، امکان چرخش نداشته باشند، از کوپلر با رزوه چپ و راست استفاده می شود. برای اتصال دو آرماتور با چرخاندن کوپلر چپ و راست، رزوه های کوپلر با رزوه های آرماتورها درگیر شده و تا انتها درون کوپلر چپ و راست محکم می شوند.

کوپلر موقعیت

کوپلر موقعیت

در سازه بتنی برای اتصال آرماتورهایی که قادر به حرکت نیستند از کوپلر موقعیت که دارای دو قسمت نر و ماده و یک مهر قفل کننده بوده استفاده می شود تا دو آرماتور به وسیله وصله مکانیکی موقعیت به یکدیگر متصل شده و مستحکم شوند.

 

کوپلر فشاری

کوپلر فشاری به منظور اتصال آرماتورهایی که دارای فشار بالا هستند استفاده می شود. در واقع برای اتصال دو میلگرد که به صورت قائم بریده شده باشند و به منظور انتقال بار فشاری بین آن ها از کوپلر فشاری یا وصله مکانیکی فشاری استفاده می گردد.

خرید انواع کوپلر

برای خرید کوپلر با کیفیت مرغوب و منحصر به فرد، گروه فنی مهندسی اسپلایس به عنوان اولین و تنها تولید کننده کوپلر و وصله های نوین در استان قم انواع کوپلر میلگرد با کیفیت متمایز، مطابق با استاندارد های روز دنیا و آیین نامه بتن ایران و انجمن بتن آمریکا را تولید کرده و به بازار عرضه نموده است. قیمت کوپلر در شرکت اسپلایس کاملا رقابتی بوده و در پروژه های ساخت و ساز بزرگ بسیار مقرون به صرفه می باشد. شما می توانید با کارشناسان خبره اسپلایس تماس گرفته و مشاوره رایگان دریافت نمایید و بهترین کوپلر مطابق با نیاز پروژه خود را دریافت کنید. با کیفیت اسپلایس، بهترین باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای ضروری با * علامت زده شده‌اند

سبد خرید
سایدبار
EnglishIran